Hiphop spellista – Bästa hiphop-låtarna – Utländska

Hypat just nu! – Bäst hiphop spellista

Här finns bäst hypeade hiphop bomber.
Hiphop låtarna rekommenderas givetvis att lyssnas på i sina rätta medier, vinyl, cd eller mp3 för att känna djupet och höra stabilt ljud utan svaj och avskalat ljud. Enjoy!
Denna veckas hiphop hype finner du i sidopanelen till höger.


Du kan även höra hiphop spellista med samtliga av hiphop-låtarna nedan automatiskt efter varandra genom snabbknappen under denna text till HiphopPortalen.se:s spellista på Youtube.
Hiphop spellista

(kronologisk ordning)

 
2014 v.39
Public Enemy – Harder Than You Think
Public Enemy är något utav hiphopens fader. De klev upp på hiphop-scenen under slutet av 80-talet och var både stilbildande och visade var skåpet skulle stå. Deras DJ Terminator X är grym, kan både ordna feta slingor, mixa ihop dem och allt han rör vid blir såväl modernt som tankevärt. Både mixandet och de starka karaktärerna Chuck D med sin tunga röst och Flavor Flav med sin stora klocka hängande runt halsen och speciella. Dessa två kompletterar varandra med både flow och röstton.
Här ett spår från deras album ”How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul???” som släpptes så sent som 2007. Här visar de att de fortfarande har flow och fingertoppskänlsan kvar. De har inte heller glömt sina rötter och man hör tydligt att de inte tummar på sin egen stil. Ett band som aldrig kommer gå ur tiden för de skapar något eget och följer inte andra.

 
2014 v.38
KRS-One – Outta here
KRS-ONE eller KRS-1 som han också stavar sitt artistnamn är en föregångare och numera legend inom hiphopen. Han har inte bara levererat några utav de mest klassiska hiphop-spåren utan han har också fungerat som något av en medlare mellan många beefar mellan hiphop-grupperingar. Han har en tuff bakgrund och har varit hemlös en period i sin ungdom innan han var med och startade duon Boogie Down Productions som levererade hiphop-hits i slutet av 80-talet.

KRS-One var även med och startade och drev Stop the Violence Movement & Temple of Hip Hop som gjorde honom politiskt aktiv i försök att stoppa våldet i gettona. Istället för okunskap och fördomar gentemot varandra så förde han många grupperingar samman.
Temple of Hip Hop är ett försök att bevara hiphopens kultur och är också politisk. Den är även erkänd som en religion av UN.
En man att såväl imponeras av som att se upp till, en sann förebild för ungdomar!

Han har många givna låtar att ha med i sin hiphop-spellista.

 
2013 v.5-37
Uppehåll

 
2014 v.4
Gang Starr – Moment Of Truth
GangStarr har skrivits om tidigare här på HipHopPortalen.se. Anledningen till att de är tillbaka igen är för att de levererade en magisk hiphop. De kunde få in flow, beats, harmoni och budskap i ett, utan att låta krystade och med en känsla och nerv som faktiskt få artister klarar!
Guru kompletterades av DJ Premiers feta hiphop-beats.

 
2013 v.48
Bad Azz – How We Get Down Ft . Doggy’s Angel’s
En grym rappare som tyvärr inte uppmärksammats i den omfattningen han kanske är värd. Bolaget han ligger på är Priority Records och han har jobbat med alla stora killar. Alla från Kokane till Snopp, 2Pac, Tha Eastsidaz till E-40.
Han är en svängig katt och denna låt lever upp och skapar atmosfär. Här finns flow och beats som tar en med på en resa. Och är det inte just det som hiphop handlar om? En given låt för en het hiphop spellista.

 
2013 v.47
Gang Starr – Full Clip
Gang Starr var kungarna över aggressiv, men jazzig och svängig hiphop tidigt 90-tal. Den sorgliga bortgången av MC:n Guru var en viktig pusselbit som försvann från hiphop-sfären.
Men deras alster lever kvar och DJ.Premiers feta beats till Gurus feta rhymes gör även denna dänga legendarisk.
Låten är en hyllning till Big Ls bortgång.

 
2013 v.45-46
Uppehåll

 
2013 v.44
Busta Rhymes – Gimme Some More
Hiphop-låten som slog ner som en bomb. Den vände ut-och-in på vad som var. Nya tider. En gränsöverskridande rappare, iaf på den tiden. Busta Rhymes är väldigt högljud, men han har sådan charm, utstrålning och karisma att man faller pladask. Och videon, den är stilbildande!

 
2013 v.43
Navigators – Superstar
Navigators slog ned som en bomb på hiphop-himlen. De blev stjärnor direkt med sin hit Superstar!
Nu är de tyvärr ganska bortglömda trots att låtarna är i klass och kvalitet med Summertime med Will Smith. Typisk sommardänga att pumpa!

 
2013 v.42
Positive K – It´s All Over
Här kommer en inte alltför känd profil i Sverige. I USA svängde han desto mer. Positive K är en frontfigur när det gäller hiphop blandat med funk, soul, feta grooves och grymt flytande rap!
Lyssna på flowet runt 3 minuter.. WoW!!

 
2013 v.39-41
Uppehåll

 
2013 v.38
South Central Cartel- All Day Everyday
90-talet kantades av fruktansvärt funkig och fet hiphop. Här är en hiphop-slinga som slingrade sig med längs vägarna i många bilar på nätterna. Det är hiphop när den är som bäst.
Kompositionen är perfektion!

 
2013 v.37
Uppehåll

 
2013 v.36
The Luniz featuring E-40 & B-Legit – Highest Niggaz in the Industry
The Luniz slog igenom med I got 5 on it. Men gruppen har massor av kvalitativa låtar, både beatsmässigt och rhymemässigt. På det här albumet, som för övrigt är mer känt för sin ”20 blunts a day”-låt, så har de samlat många tunga aktörer på hiphop-scenen. Känslan i låten bara måste upplevas. Njut, enjoy, feel the beat!

 
2013 v.34-35
Uppehåll

 
2013 v.33
SödraSidan – Fånga Dagen
Svensk hiphop när den är som bäst! SödraSidan ger sommardängan Fånga dagen ett rejält lyft. Den gör en glad, eftertänksam och skapar en känsla som består.
Den här låten ger svensk hiphop klass, stil, finess och håller år efter år!

 
2013 v.22-32
Uppehåll

 
2013 v.21
Main Source – Diary Of A Hit Man
Grym beat, fet rhyme och känsla som förmedlas på det mest släpiga viset. Här handlar det om ren känsla som balanseras på en knivegg. Spänningen i berättelsen finns där. En hiphop låt som egentligen har allt!

 
2013 v.20
2 Live Crew – Me So Horny (Uncensored)
Hiphop-gruppen som hade sin storhetstid på sent 80-tal och tidigt 90-tal. Den här låten är en klassiker i sammanhanget. De satta en ny standard, en ny typ av berättande, kaxig och intutiv hiphop fick här ett ansikte. Ett snuskigt sådant!

 
2013 v.12-19
Uppehåll

 
2013 v.11
Crime Boss – Story Goes
Crime Boss som hör till familjen i Suave House. Det är hiphop från södern. Crime Boss släppte inte alldeles för många vassa alster men det här är ett av hans bästa!
Killen hör till samma bolag som den numera legendariska hiphop-duon 8-ball & MJG, kan det då bli fel!?


2013 v.10
TEK aka Smokey Lah – All Massive
TEK levererar en slags reaggieaktig och pumpande, svettande heta rytmer som inte kan annat än vända ut och in på ens inre. Blåset förgyller låten likt de röda körsbären gör i många fall.

 
2013 v.8-9
Uppehåll

 
2013 v.7
Az – Seems That Way
AZ är en experimentell rappare som gör hiphop som man bara gillar. Den har melodi, beats och feta flowiga rhymes. Detta är ännu en tidlös låt från honom.

 
2012 v.47 2012 – v.6 2013
Uppehåll

 
2012 v.46
Queen Latifah – Name Callin
Queen Latifah är gammal i hiphop gamet, men inte uträknad ännu. Hon började sin karriär inom hiphop scenen sent 80-tal men hade sin storhetstid som rappare på 90-talet. Även fast hon inte var den allra första kvinnliga rapparen, så tar hon nog ändå priset för den första riktigt stora. Hon var med och samarbetade på andras skivor, singlar och har sedan 90-talet frekvent varit med i olika filmer.
Name Callin är en av hennes vassaste släpp. Lyssna, hör och njut när hon var i sitt A-game!
Queen Latifah är anses nog av nytt som gammalt gard att hon aldrig sålde ut sig och blev en sellout. Hon har kört sitt game och verkar genuin i allt hon åtar sig.
Framgång och lycka hör ihop i denna historia, för nog har hon blivit gladare med åren.

 
2012 v.43-45
Uppehåll

 
2012 v.42
House of Pain – Jump Around
I början av 90-talet kom denna supergrupp. Vita rappare som definierade sig och gjorde ett permanent avtryck inom genren. Låten är tidlös och håller lika bra idag som då. Dans(hopp) benägenheten är hög och låten får adrenalin att pumpa i kroppen. Nostalgi när den är som bäst!

 
2012 v.39-41
Uppehåll

 
2012 v.38
Candyman – Knockin Boots
Den okända dängan som svänger enormt. Glad, känslosam och funktig hiphop från skiftet 80- till 90-tal.

 
2012 v.37
US3 – Cantaloop (Flip Fantasia)
US3 blandar in jazzens melodier och tunga känsla men samtidigt funkigt och svängigt, glatt. Man blir överraskad av denna grupp, om och om igen. De har en tydlig profilering och har man börjat lyssna på dem kan man snabbt urskilja dem ur mängden. Hör man en ny låt med dem går det snabbt härleda, de känner sig själva och det förmedlar de genom genomtänkt, vacker och stark hiphop. Men samplar man från Bluenote-alster så kan det inte bli annat än just funktigt och grymt.

Banden till jazzen är stark och ibland är det svårt att se skillnaden, ända tills nästa rhyme, då är det helt klart. Att gruppen är en stencool hiphop-grupp. Är helt klart värd att finnas i alla hiphopares spellista(hiphop playlist).

 
2012 v.36
Uppehåll

 
2012 v.35
Wiz Khalifa – This Plane
Wiz Khalifa är ett förhållandevis nytt stjärnskott inom hiphopen. Attityd, härligt svängigt flow och en melodislinga som är melankolisk men kraftfull. Den här killen är stor i staterna, och kommer bli ännu större spår HiphopPortalen.se.

 
2012 v.34
Nas – N.Jones F – N.Y. State Of Mind
Nas har även haft en lång solokarriär och befinner sig faktiskt 2012 fortfarande i smöret. Het rappare med attityd och budskap. Han behärskar hela linjen, beats, melodi, känsla, melankoli, aggressivitet, känslighet, kärlek, hat, vanligt knegande, kämpande, död, liv, ja han har varit med om mycket och sugit upp känslan genom livet. N.Y. State of Mind har en mycket speciell beat som suger in ditt sinne i känslan han vill förmedla direkt.

 
2012 v.33
The Firm – Firm Biz(Remix)
The Firm är ett kollektiv bestående av storheterna Nas, AZ, Foxy Brown och Nature. De har alla utom Nature blommat ut till världsartister.
Nature och Nas hamnade i en rejäl beef med Cormega som var med på en låt som slog ordentligt, men det är en annan historia.
Beaten i denna låt är en rejäl favorit, och ett typexempel på state-of-mind legenden Nas.

 
2012 v.32
The Gravediggaz – Death Trap
The Gravediggaz kaxiga hit. Stetsasonic’s Prince Paul som ligger bakom gruppen har även producerat bl.a. De La Soul. Med i kollektivet är även Wus egen RZA. Våldsam rap med nakna, rena beats och melodier som trollbinder.

 
2012 v.31
Uppehåll

 
2012 v.30
Uppehåll

 
2012 v.29
Uppehåll

 
2012 v.28
The Geto Boys – The Secret
Geto Boys som kanske är mest kända för 6 feet deep har dominerat gangsterrappen i många år. De sällar sig numera med legenderna. Levande sådana, Scarface, Bushwick Bill, Big Mike är de med största personliga profiler.
The Secret har melodi, rytm och känsla, vad mer kan man begära av tidlös hiphop.

 
2012 v.27
Uppehåll

 
2012 v.26
Uppehåll

 
2012 v.25
Uppehåll

 
2012 v.24
2Pac (feat. Tyrese) – Never call U bitch again
Info kommer…

 
2012 v.23
8Ball & MJG – We Do It
Eightball & MJG satte tillsammans med Outkast, Goodie Mob och Dungeon Family störst avtryck från södern under 90-talet. Från bolaget Suave House släpptes både låt på låt och artist på artist som satte en helt annan nivå på rap, rhyme, känsla, takt och melodi. Denna låt har allt, en takt som har ett sådant baksug att du dras in i den, deras röster i perfekt harmoni med varann och ord som är vassa som sylar.
Bättre än så här blir inte hiphop!

 
2012 v.22
EPMD – Bac Stabbers
EPMD har betytt otroligt mycket för hiphopen. Just den här låten tillägnas alla fakeade personer som finns där ute som gör och säger saker bakom ryggen. Det är fegisar och oärliga människor – Bac Stabbers!
Låten förmedlar verkligen känslan av hur det känns när man utsätts för detta, det är blandat, med ledsamhet och frustration men framför allt ilska och besvikelse. Hiphop är som bäst när den förmedlar eller återger en känsla och den här låten gör båda!

 
2012 v.20-21
Dream Warriors – My Definition Of A Boombastic Jazz Style
Här har vi en riktigt hiphop-klassiker som pumpades tidigt 90-tal. Det här var när jazzen gick in och förlovade sig med hiphopen. Hiphopen var inte så utvecklad och bara 80-talets enkla beat men kraftfulla rhymes var det enda som fanns och Public Enemy som breddade väg. Då släppte Dream Warriors ett otippat, melodiskt och underbart album. My definition of a Boombastic jazzstyle är lika underbar som dess sköna namn. Enjoy!

 
2012 v.19
Souls of Mischief ”93 Till Infinity”
En stor grupp som inte är lika känd som de borde vara, iaf inte i Sverige. Här har vi heta rhymes, självförtroende och framför allt, variation. De har både olika flow och stil, samt originella röster i gruppen. Skön rap som passar in i de flest tillfällena.

 
2012 v.18
Uppehåll

 
2012 v.17
Uppehåll

 
2012 v.16
A Tribe Called Quest ft. Busta Rhymes – Oh My God – UK Flavour REMIX
Ännu en remix. Hiphop-gruppen som är mer känd för andra alster. Det här är en remix tagen från ett annars bra album. Busta Rhymes kompletterar med sin barytonstämma och Tribarna pumpar rhymes och flow som aldrig för. Tight och intuitiv hiphop när den är som bäst.

 
2012 v.15
The Notorious B.I.G – One More Chance (Remix)
Kungen från Östkusten, här har vi hela Östkusten personifierad. Alla ville jobba med denna enorma man, både sett ur kroppshydda och röst, flow och lyric. Att nämna Biggie utan att nämna 2Pac är nästan omöjligt, om 2Pac var den vilda Västkusten så var Biggie Östkusten. Denna låt är en svåråtkomlig remix på en annars ganska medioker låt, originalbeatsen är en blek kopia på denna underbara hiphop remix.

 
2012 v.14
Bloods & Crips – Piru Love
Tidigt 90-tal hände det som ingen trodde var möjligt. Bloods och Crips gjorde en låt tillsammans. Men frågan är om den verkligen var så delad, jag ser bara röda färger.
I vilket fall förmedlar låten en laid back känsla som kom från västkust hiphopen på den här sidan. Rapparna går i varann likt sömmar, de har så olika röster, taktkänsla och olika sätt förmedla sin rap att resultatet blir magiskt.

 
2012 v.13
Mad CJ Mac – Come And Take A Ride
Mad CJ Mac är något anonym i Sverige, men hör till en hiphhop-kung som släppt en av de mest välgjorda hiphop-låtar från södern som gjorts. Come And Take A Ride tonger exakt den känslan som fanns på 90-talet, det är en speciell utstrålning, cool hållning och likgiltighet. Nedtonat tryck som bubblar, det är feta rides och skön stil och klass. Glöden i låten går rakt in i hjärtat som en av de absolut hetaste någonsin!

 
2012 v.12
2 Ton Feat Rappin’ 4-Tay & Celly Cel – Holla ( Pop Your Collar )
Vi håller oss på Södern, här svänger Rappin 4-Tay ut sina rhymes tillsammans med Celly Cel på 2 Tons underskattade låt från soundtracket Held up. Här har vi de levande legenderna tillsammans som skapar magi från södern. Beat, rhymes, melodi och gung, alla tighta och tilltalande. Grym hiphop!

 
2012 v.11
Uppehåll

 
2012 v.10
Messy Marv – I’m To Thowed
Messy Marv hör till Klicken från Bay Area varifrån legender inom hiphopen som Rappin 4-tay, E-40, B-Legit, Celly Cel och San Quinn kommer bara för droppa några namn. Här snackar vi gangsta-rap när den är som bäst, fin fingertoppskänsla på soundet och en enkel men skön basgång.
Man hör att soundet har klangen, flowet och de tydliga melodierna som kännetecknar denna West-Coast-hiphop runt San Francisco. Grymt flow och fet sound för att sammanfatta, coolt men kraftfullt!

 
2012 v.9
Apache – Gangsta Bitch
Apache har självsäker rap i fin ton. Hans röst har både karaktär och flow, 90-talets hiphop när den är som bäst. Det är en berättelse man får vara med om och man vill veta hur det går, vad som hände och hur de levde.
En grym rappare som gjorde stordåd.

 
2012 v.8
Lil Kim- Queen Bitch Pt 2 Feat Diddy & Notorious B.I.G
Lil Kim jobbar här med den döde legenden Notorious B.I.G. som dog i dramat i mitten av 90-talet då West- och East-coast låg i stor beef. Här är han i sitt esse och har både flow och fet timing. Han släpiga och stora röst är knäckande. Lil kim levererar men samarbetet är det som skiner igenom i denna hiphop låt.

 
2012 v.6 – v.7
Uppehåll

 
2012 v.5
Guru – No Time To Play
Guru ursprungligen från GangStarr är en hiphopare in i benmärgen. Han har lekt en hel del med blandningen mellan Jazz och Hiphop och resultaten är slående. Jobbat med alla stora artister idag inom både hiphopen och jazzen.
Han röst är speciell, den är väldigt tilltalande och mjuk, men ändå med en edge och attityd, det är en röst att antingen älska eller hata. Guru är hiphop.

Legenden inom hiphop gick tyvärr bort 19 april 2010 av cancer som han kämpat mot i ett år. Det är en stor förlust inom musikgenren, han var både stilbildande och nyskapande.

 
2012 v.4
Necro – 24 Shots
Hiphopens svarta får, här med en hatlåt som tillägnas den som känner sig träffad.

Aggressiv hiphop som tillägnas den som hatas. Det är inte nådiga ord som levereras, men det är en tuffhet, en attytid som vidrör en nerv i en, man blir berörd och ibland upprörd. Kraftfull hiphop av en stark karaktär med en helt egen style.

Han kan onekligen skriva texter och beats och sound har en edge, en attityd och snabbhet som skapar och väcker starka känslor inombords. Det är både bra och dåliga känslor som väcks, medvetet av denne gigant som älskar att hata. Det är hiphop med starkt uttryck och texter som barn inte skall höra, det är ibland så magstarkt att man mår illa, inte bara i denna låt.

 
2012 v.3
Outkast- Wheelz of Steel
Outkast skapar hiphop magi, de är egentligen de enda som använder den samplingsmaskin de har, alla andra får enbart de burkiga ljudet som finns med. Men Outkast har skapat något stort av soundet istället, det har växt till ”deras” sound. Rhymes, beats, melodier är tighta och feta, de är fullkommliga och har uppnått en närmast legendarisk status redan, som många uppnår först efter sin död. Outkast är ett måste att ha med i sin hiphop spellista.

 
2012 v.2
MC Solaar – Message De l’Ange
Den erkände franske hiphop-kungen! MC Solaar är den som satte Frankrike på kartan för hiphop som håller, som har egen stil och helt eget sound. Man kan höra att det är franskt på både sound och flow. Han blandar både engelska och franska när han rappar och man sugs med, han är rakt på och direkt och även fast man inte förstår alla rhymes så går det rakt in i kroppen och hjärtat. En kvalitativ hiphopare som levererar rap av högsta kvalite!

 
2012 v.1
Juluppehåll

 
2011 v.52
The Genius / GZA & RZA – Pass the bone
Ännu en tung hiphop slinga från Genius och RZA som är stora medlemmarna i Wu-tang. Beatsen är som alltid med dessa mycket välarbetade och genomtänka. Låten har väl inget tyngre budskap men den svänger så skönt att den lätt kommer med här. Håll till godo!

 
2011 v.51
O.C. Feat. Yvette Michele – Far From Yours
O.C. har lätt den mest självsäkra rappen jag någonsin hört. han hyllar sig själv på ett sådant kraftfullt sätt att man stannar upp och funderar. men han har sådant fruktansvärt skönt flow, skön stil och charm att han kommer undan med det. En måste-lyssna låt. följ texten och hitta en M.C. som kan skriva lyrics!

 
2011 v.50
Les Nubians – Tabou ft Black Thought of The Roots
Den franska tjej-konstellationen som här tar in den tunga Black Thought för sound och rap. Duon har rötter i såväl jazz som hiphop och afrikan pop. Fina slingor men med en släpig stämning. Rappen av Black Thought är så vass att den är värd att vänta på och höras om och om igen. En fin låt som platsar ganska högt upp i rankingen.

 
2011 v.49
Cunninlynguists ft. Phonte & Witchdoctor – Yellow lines
Hiphop-gruppen med det knepiga namnet. Deras musik är inte i närheten lika förvirrande som namnet, den är ren och tonerna tar en till ett smutsigt landskap med släpig rap och tunga melankoliska melodier. Underbar hiphop musik som bör avnjutas i lagom volym för att ibland stegras till hög volym. Slingorna blir favoriter och just denna låt är en blivande klassiker!

 
2011 v.48
Le 3eme oeil-La vie de rêve – Testarossa
Familjen, clicken från frankrike. Det hårda gäng som spinner och kör tillsammans. Resultat: Strålande, tungt men med gnista och kraft, hiphop-glöden har alltid levt i Frankrike. Gänget består av följande: IAM, NTM, Booba & Psy4

 
2011 v.47
NWA – The dayz of wayback
NWA gjorde mycket bra, hård hiphop med edge, även fast det blev många konflikter av dem tillslut. Storheter som Dr.Dre, Ice Cube, Eazy-E, Yella var bl.a. medlemmar. Den här låten är en utav hiphopens riktiga guldkorn, med det tidstypiska soundet med de pipande effekterna. Klockrent!

 
2011 v.46
UGK-Protect And Serve
Pimp C och Bun B är originalmedlemmarna i hiphop gruppen, gruppen från södra U.S.A. på samma bolag som storheter som E-40 och B-Legit, Jive Records. Rap-gruppen har släppt en rad album som fortfarande kan anses som underground. Pimp C och Bun B har gjort solokarriärer på senare år.

 
2011 v.45
Roots Manuva- Movements
Roots Manuva eller Rodney Smith som han heter egentligen är en rappare från England. Han har rötter i såväl dub och ragga som trip-hop. Experimentela, men lättsmälta beats blandas med hans orginella stämma. Kan i vara annat än bra recept, en annorlunda rappare som lyckats skapa hiphop som sticker ut utan att bli krystad eller konstlad. Väldigt melodiskt. Rodney Smith debuterade som MC i Brand New Second Hand 1999. Med en förkärlek till dova ljud blir det en en mörk och dyster ljudmatta som kavlas upp och kavlas in på det här spåret. Detta tillsammans med släppig rap och släppiga beats är resultatet lyssande.

 
2011 v.44
Dizzee Rascal – Freaky Freaky
Englands vassa rappare som bjuder på både snabb och genomtänkta rhymes tillsammans med allt från tunga boxande beats till drum´n´base-inspirerade beats. Nyskapande hiphop genom rätt användande av historiens trix blandade med ny teknik. En nytänkande MC som levererar.

 
2011 v.43
Thug Life – Str8 Ballin
2Pac var med i den här gruppen och levererade något undergroundlåtar inom hiphopen. Alla insata lyssna på dem, men ingen ovigd kände till hiphop clicken. Flera låtar är vassa som tusan, Str8 Ballin är en av de främsta.

 
2011 v.42
Naughty By Nature – O. P. P.
Släpptes som en bomb på deras album med deras självutnämnda album. Alla som brann för hiphopen pratade om den, sjöng den, rappade den. O.P.P. blev en hit både musikaliskt och i tal och slangutryck. Den kaxiga attityden som gruppen förmedlade, framförallt Treach, var något som alla smågangstrar härmade ute på gatan.
Hur är då låten? Den är fortfarande vass trots att den släpptes i början av 90-talet. Det är en klassisk slinga som alltid kommer spinna igång såväl nostalgi som trollbinda nya lyssnare.

 
2011 v.41
Warren G – Regulate ft. Nate Dogg
En av de stilbildande hiphop låtarna från 90-talet som satte ribban för den såkallade ”Gangster-rappen”. Enligt många den bästa. Här är killarna i fullkomlig toppform, hungriga, kaxiga och heta på micken!

 
2011 v.40
Lil Flip/ Z-Ro – Never Take Me Alive
Två av de hetaste samlar ihop sitt crew och kör så det ryker. Södern kaxigaste hiphop kungar, släppiga men pigga beats. Flowet i rappen är med starkt kaxig attityd.

 
2011 v.39
Wu-Tang Clan – Bells Of War
Wu-tang kan konsten att separera på beats och melodi för att sedan genialiskt föra ihop dem. beaten går avskalat, tungt och släpigt. Melodin har en melankolisk ton och är som ofta hos Wu Tang clan monoton, i den bemärkelsen att det är en loop som ständigt går runt. Men inte på ett negativt sätt utan på ett genialskt sätt, den förgyller hiphop-spåret och gör det till ett av deras bästa. Deras avskalade sound gör att varje ljud lyfter på ett kraftfullt sätt.

 
2011 v.38
8 Ball and MJG- Space Age Pimpin’
Eightball & MJG är kungarna från Södern. Stilbildande på alla sätt. Söderns hiphopflow blandat med pimpad rap. Ibland stenhårda ord och ibland som i denna smekande, rullande och studsande ord på beats som måste höras för att beskrivas. Långsamt och fint börjar den med en kvinnas vackra och lockande ord, sen glider de in och berättar sin historia, sin berättelse och du kan inte annat än dras med i deras atmosfär. De bollar orden med kvinnan och orden går som sömmar i varann. Det här är toppartisterna inom hiphop enligt HiphopPortalen.se, bättre än så här blir det inte! Hiphop på sin allra högsta peak. Kika på resten av den här skivan och sveps med!

 
2011 v.37
Xzibit – Paparazzi
Xzibit rappar med tungt flow och beats. Men han blandar samtidigt lätta stråkar och blås om än även här med tung melodi i sin hiphop. Hans verser och texter levererar sanningar till vilsna ungdomar och själar. Han har insikter i livet som man får en stark känsla av att han fått lära sig den hårda vägen, till viss del ur ett ungdomligt perspektiv.

 
2011 v.36
Common – The light
Common har alltid skapat hiphop med djupa rötter inom jazzen. Han har medverkat både med Guru som även han har halva foten inom jazzen och den legendariske Roy Hargrove. HiphopPortalen.se kommer återkomma till Common flera gånger då han har gjort mängder med bra spår. Detta är ett av dem!

 
2011 v.35
Brand Nubian – All For One
Brand Nubian måste ändå trots sina klassiska spår anses som lite underground. Det är inte hiphop som spelas på radion även fast de hör till de allra bästa både melodiskt och textmässigt. Det är djup, mörker och smärta i deras texter. Fler alster från hiphoparna Brand Nubian kommer framöver. Grand Puba som är del i gruppen har gått solo och släppt riktigt vassa spår. Brand Nubian är så stora och har influerat så mycket att de kommer hamna under Månadens guldtacka framöver.

 
2011 v.34
Gangstarr – Love sick (1991)
Gangstarr är idag legender och stilbildande inom hiphopen. Deras låt Love sick är, om inte den kändaste och mest spelade iallafall deras första riktigt stora hit. Det är en given klassiker och redan 1991 så insåg man att det här är stort, låten håller i decennier! Det finns en version av Love sick som är mer uptempo, en version för dansgolvet, och den är riktigt skönt, beatsen är mer bumpiga och snärtiga. Originalet, den som spelas här är ett klassiskt beat. Det är den store DJ. Premier som sköter mixandet och beats, tempo. Han är en av historiens bästa discjockeys. En förebild, förgrundsfigur och en sann visionär, hans beats är släpiga men ändå vakna och kraftigt inspirerade av jazz och roots som här blandas med hiphopen. Mycket blåsinstrument, speciellt trumpeter. Det är vackra kompositioner han åstadkommit och åstadkommer. Tillsammans med MC:n Guru som har en speciell röst så blir deras helhet i kraftig symbios. Båda lever i gränslandet mellan jazzen och hiphopen.

 
2011 v.33
Rappin 4 Tay – I Paid My Dues
Rappin 4-Tay som satte Frisco på kartan som han själv rappar har skapat hiphhop från södern. Det svänger och är melodiskt hiphop med texter som är genomtänkta och kommer från det verkligt hårda livet han själv levt. Musiken Rappin 4-tay skapar måste tala för sig själv, för hur beskriver man en tavla med ord, hur beskriver man musik med ord. Lyssna och njut av en av de bästa hiphoparna!

 
2011 v.32
Redman – Keep on ´99
Redman som ofta rappar med med killarna från Wu-tang och klicken runt dem. Hård och hes röst från Method man gör sig rätt till beatsen som aldrig slutar att förvåna. Redman använder allt från apor till skivknaster i sina ljudmattor, mycket samplingar som gransar till genialiska. Redmans rap är tidvis vass!

 
2011 v.31
The Roots – The Seed (2.0)
HipHopPortalen.se har skrivit om The Roots tidigare vecka men de har sådan unikt sound och så bra sound att de platsar att vara med flera gånger. The Seed 2.0 slog ner som en bomb inom hiphop scenen och är än idag lika vass som vid släppet.

 
2011 v.30
Kool Keith – King Of NY
Kool Keith har omtalats mycket, han har mängder med olika alias och han kommer att presenteras närmare längre fram. Ultramagnetic MC’s, ”Kool” Keith Thornton — aka Rhythm X, aka Dr. Octagon, aka Dr. Dooom, aka Mr. Gerbik. Han gör futuristisk och tidvis aggressiv och monoton hiphop. En mästare i en klass för sig. Han är en typisk artist som man antingen älskar eller hatar, med Kool Keith finns inga mellanvägar.

 
2011 v.29
Ozomatli – Superbowl Sundae (Peanut Butter Wolf Remix)
Från medlemmar ur Jurassic 5. En hiphop monsterhit ur HipHopPortalen.se:s synvinkel som bör lyftas upp och vårdas som en raritet. Bör intagas med högsta möjliga ljudkvalitet istället för denna magra upplösning.

 
2011 v.28
Semesteruppehåll

 
2011 v.27
Semesteruppehåll

 
2011 v.26
Luniz Ft. Eightball & MJG – In My Nature
Luniz slog igenom kommersiellt med ”I got 5 on it” men har släppt otroligt mycket annat bra. Som den här hiphop låten där de kör med tunga 8-ball & MJG. Beats och rhymes släppar glödande med en sylvass udd.

 
2011 v.25
Tela – Dis Year
Tela som hörde till clicken med 8-ball & MJG, Mr.Mike, Crimeboss och andra tunga hiphop killar. Alla under stenfeta skivbolaget Suave House Inc./Relativity Recordings med Tony Draper som executive producer. Tela har ett sound från södern och rappar under och över beats som släpps som sylvassa men varma snabbt fallande istappar. Beatsen från det här skivbolaget på den här tiden är klassiskt, stilsättande och Telas rhymes gör sin placering inom hiphopen till kunglig. Sådant följe i såväl de som medrappade som taktkänslan, allt går i varann som en riktigt god taktmix, osynlig men ändå kraftfullast. Suave House har alltid utstrålat en sådan avskalad enkelhet utan onödigt inslagspapper, likt naturens allra bästa lösningars enkelhet.

 
2011 v.24
Kruder & Dorfmeister – Bug Powder Dust 1998
Tung triphop med starka influenser från hiphopen. Rappen i den här låten är någon utav de allra bästa flowen tillsammans med det tunga beatet som slår likt drum’n’base. Europeer med stilsättande sound med storhetstid under 1990-talet. Hiphop när den är som bäst och innovativ.

 
2011 v.23
Twista – Yall My Nugz
Hiphoparen Twista har innehaft titeln som världens snabbaste rappare och hans flow är inte fy skam det heller. Han växlar mellan tempon och beat-valen är fullkomligt genialiska i många fall, som på denna låt! En av de bästa och samtidigt en av de mest svåråtkomliga. Släpptes på den klassiska hiphop sammankomsten, albumet: SouthWest Riders – Sick-wid-it records/JIVE.

 
2011 v.22
Akhenaton – Bad boys de marseille (Version sauvage)
Hiphop från Frankrike representeras ofta av Mc Solaar som gör både stenfeta beats och texter med flow, men det finns många andra minst lika tunga hiphopare från Frankrike. Här är en av dem, Akhenaton.

 
2011 v.21
The Roots ft. Erykah Badu – You got me
The Roots är ett av få hiphop band som gör organisk musik, de spelar alltså instrument och den starkaste karaktären är trummisen ?uestlove. De kommer från Philadelphia varifrån de plockat upp sitt speciella sound. Tunga beats, lyssna mot slutet (3:30) av låten när trummorna fade:ar över till drum´n´base-beat och soul-reaggie drottningen, Erykah Badu sjunger låten mot sitt slut. Anses av många som ett av de allra bästa hiphop live-banden, liksom undertecknad.

 
2011 v.20
LL Cool J – Mama Said Knock You Out
Hård hiphop låt som fått många ungtuppar att tagga upp. Faktum är dock att frasen kommer från LL:s farmors hårda ord när barnbarnet inte skötte sig. Dansades flitigt till på dansgolven när den släpptes 1990 och håller faktiskt lika starkt fortfarande i konkurrensen.

 
2011 v.19
B-legit – To All My Playaz (featuring Shortyega, Ronnie Simpson & Mr. Clean)
B-legit samlade sitt stenhårda hiphop crew och gjorde det de är bästa på, göra musik med lika släpig bas som rhyme.

 
2011 v.18
The Genius (GZA) – Phony as You Wanna Be
Innan Wu Tang bildades släppte geniet detta hiphop alster som än idag är tungt.

 
2011 v.17
Eazy E – Real Muthaphukkin G’s
Eazy E:s diss på Dr Dre. Hårda rhymes = hårt budskap efter en beef de hade innan hiphop kungen Eazy E gick bort i HIV. Det sades att han legat med över 5000 tjejer.

 
2011 v.16
Celly Cel (feat.E-40 & B-Legit) – 4 Tha Scrilla
Celly-Cel har haft en ojämn hiphop karriär med låg lägsta-nivå samtidigt som det finns några riktigt vassa låtar, som denna där han för in södern kungar E-40 & B-legit, kusinerna. E-40 som har utvecklat ett eget intellektuellt sätt att rappa och B-legit som är släpighetens mästare.

Sveriges bästa hiphop spellista